Goede akoestiek op de werkvloer: onderschat, maar essentieel

Een cruciaal, maar vaak onderschat onderdeel van een productief kantoor: goede akoestiek op de werkvloer. In een wereld waarin we constant worden overspoeld met informatie en afleidingen, kan een juiste akoestische omgeving het verschil maken tussen een bruisende werkplek en een chaotisch kantoor. In deze blogpost laten wij je zien hoe een investering in goede akoestiek jouw werkplek, en je werkplezier, ten goede komt.

akoestiek op de werkvloer

Concentratie en productiviteit

We kennen allemaal de situatie waarin we geconcentreerd aan een belangrijke taak werken en plotseling worden afgeleid door het rumoer van pratende collega’s of het geluid van telefoons die overgaan. Het is wetenschappelijk bewezen dat slechte akoestiek de concentratie en productiviteit negatief beïnvloedt. Door te investeren in akoestiek en het verminderen van nagalm in kantoorruimtes, wordt de rust en stilte gecreëerd die nodig is voor werknemers om zich volledig te kunnen focussen op hun taken. Dit heeft het positieve resultaat dat werknemers op een dag meer gedaan krijgen met een hogere kwaliteit.

Vermindering van stress en vermoeidheid

Een lawaaiige werkomgeving kan een behoorlijke bron van stress en vermoeidheid zijn voor werknemers. Constant blootgesteld worden aan achtergrondgeluiden en ongewenst lawaai leidt tot verhoogde stressniveaus, wat op zijn beurt de motivatie en het welzijn van werknemers aantast. Door goede akoestische oplossingen te implementeren, zoals geluidsabsorberende materialen of het gebruik van scheidingswanden, worden de geluidsniveaus in de ruimte verminderd. Dit helpt werknemers zich te ontspannen en hun energie gedurende de dag op peil te houden.

Verbeterde communicatie en samenwerking

Het spreekt natuurlijk voor zich dat communicatie tussen teamleden essentieel is voor een succesvolle samenwerking. Maar wanneer het geluidsniveau hoog is en gesprekken verloren gaan in een kakofonie van geluid, kan dit de effectiviteit van communicatie ernstig belemmeren. Door de akoestiek in vergaderruimtes en open kantooromgevingen te optimaliseren, kunnen werknemers gemakkelijker met elkaar communiceren en ideeën uitwisselen. Dit bevordert de samenwerking en verhoogt de efficiëntie van het team.

Positieve indruk op klanten en bezoekers

Een kantooromgeving met goede akoestiek straalt professionaliteit uit. Wanneer klanten, potentiële investeerders of belangrijke bezoekers het kantoor binnenkomen en merken dat er aandacht is besteed aan geluidsbeheersing, creëert dit een positieve eerste indruk. Een rustige en goed georganiseerde omgeving draagt bij aan het imago van jouw bedrijf en kan het vertrouwen met klanten vergroten.

Hoe zorg je voor een goede akoestiek op de werkvloer?

Oplossing 1: Gordijnen en planten

Een eenvoudige oplossing om de akoestiek bij jou op kantoor te verbeteren is door gebruik te maken van gordijnen en planten.

Je zult thuis misschien ook wel merken dat het plaatsen van gordijnen de galm aanzienlijk verminderd. Op kantoor is dit niet anders. Vlakke oppervlakten zijn namelijk de grootste boosdoener als het aankomt op slechte akoestiek. Door gordijnen op te hangen (vooral dikke gordijnen) worden de geluidsgolven niet meer weerkaatst.

Ook planten hebben een positieve invloed op de akoestiek. Door planten op strategische plaatsen te zetten, bijvoorbeeld langs gangpaden, worden geluidsgolven gedempt. Bovendien zorgen planten voor een rustgevende sfeer en dragen deze bij aan een gezondere luchtkwaliteit.

Oplossing 2: Akoestische panelen

Een andere effectieve oplossing voor het beheersen van de akoestiek in kantoorruimtes zijn akoestische panelen. Deze panelen zijn ontworpen om geluidsgolven te absorberen en te voorkomen dat ze zich verspreiden in de ruimte. Ze kunnen strategisch worden geplaatst op muren die gevoelig zijn voor reflecties, zoals in vergaderruimtes, open werkplekken of tussen bureaus. Akoestische panelen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en ontwerpen, zodat ze zowel functioneel als visueel aantrekkelijk zijn. Bovendien kunnen geluiddempende panelen een goede stap zijn in de richting van een duurzaam kantoor. Zo is het mogelijk om deze te laten produceren van gerecycled materiaal.

Oplossing 3: Akoestische spuitplafonds

Verhuis je van kantoor? En kun je vanaf de basis werken aan de akoestiek? Overweeg dan zeker eens het aanbrengen van akoestische spuitplafonds. Deze plafonds zijn behandeld met geluidsabsorberende materialen die echo’s verminderen. Het materiaal wordt direct op het bestaande plafond gespoten. Mits je al een kaal plafond hebt, kunnen de spuitplafonds redelijk eenvoudig worden geïnstalleerd en aangepast aan de specifieke behoeften van de kantoorruimte. Akoestische spuitplafonds bieden niet alleen geluidsabsorptie, maar ze zijn ook aantrekkelijk voor het oog en kunnen worden aangepast aan de interieurstijl van jouw kantoor.

Conclusie

Goede akoestiek op de werkvloer is geen luxeproduct, maar eerder een investering in de productiviteit, het welzijn en de tevredenheid van werknemers, evenals de uitstraling van jouw bedrijf. Het creëren van een rustige en aangename werkomgeving heeft een directe impact op de concentratie, productiviteit, stressniveaus en communicatie van het team. Dus gaan jullie het kantoor (her)inrichten? Zorg er dan voor dat de akoestiek niet onderaan jullie prioriteitenlijst staat. Werknemers zullen je dankbaar zijn en het bedrijf zal de vruchten ervan plukken.

Heb je vragen over hoe de akoestiek bij jullie op kantoor kan worden verbeterd? Twijfel niet om contact op te nemen. Onze specialisten helpen je graag.

Comments are closed

Privacy | © copyright, 2023 | Cerius bv | Alle rechten voorbehouden