Werkplekstrategie: Hoe organiseer je een moderne werkomgeving?

De werkomgeving is allang niet meer een plek met zomaar wat bureaus en stoelen in een ruimte. Zeker in het grotere MKB wordt steeds vaker goed nagedacht over hoe een kantoor bijdraagt aan het succes van de organisatie. Niet als doel op zich, maar als middel. Want een goede werkplekstrategie stelt mensen in staat om het beste uit hun dag te halen. En als mensen floreren, floreren organisaties.

kantoor renoveren

Wat verstaan we onder werkplekstrategie?

Een werkplekstrategie gaat over meer dan inrichting. Het is een plan waarbij gekeken wordt naar hoe een werkomgeving medewerkers ondersteunt in hun werk, hoe deze aansluit bij de cultuur van een organisatie, hoe deze samenwerking aanmoedigt en het welzijn verbetert. De inrichting van je kantoor is uiteindelijk de uitkomst van deze punten.

Op basis van de verkregen inzichten worden werkzones ingedeeld en verhoudingen tussen focus of samenwerkplekken bepaald. Vervolgens gaat het over de details zoals ergonomie op het werk of het creëren van flexibele werkplekken. Voor bedrijven met meerdere vestigingen betekent dit vaak het maken van keuzes die schaalbaar, toekomstgericht en vooral ook mensgericht zijn.

Een gezonde werkomgeving begint bij de mens

Werkgeluk van medewerkers en prestaties als organisatie gaan hand in hand. Een gezonde werkplek draait dan ook niet om regels of vaste formats, maar om het creëren van een unieke omgeving waarin jouw mensen zich prettig voelen en grip hebben op hun werkdag. Dat vraagt om een benadering die verder gaat dan standaard kantoor werkplek oplossingen.

Een ideale werkomgeving creëren betekent dat je kijkt naar wat mensen fysiek én mentaal nodig hebben om goed te functioneren. Het inrichten van de werkplek is dan ook geen checklist, maar een gesprek met mensen, teams en afdelingen. Wat zijn op dit moment frustraties? Wat helpt hun in een toekomstige werkplek? Hoe zou jouw team hun ideale werkomgeving beschrijven? Hoe maak je een gezonde werkomgeving zonder de dynamiek te verliezen?

twee vrouwen die zitten in een moderne werkomgeving

Van vierkante meters naar vierkante kansen

Een veelgestelde vraag is hoeveel m2 per medewerker kantoor nodig is. Of hoeveel m2 per werkplek kantoor er minimaal moet zijn. Maar de echte vraag is: wat doen je mensen met die ruimte? Een flexibele werkplek die slim is ingericht kan net zoveel bijdragen aan productiviteit en energie als een groot kantoor.

In plaats van te focussen op standaardnormen, is het beter om te kijken naar het gebruik. Hoe ondersteun je focus werk, overleg en ontspanning binnen dezelfde werkruimte? Dit vraagt om keuzes die passen bij de cultuur van je organisatie én de dagelijkse praktijk. Een inspirerende werkomgeving creëren begint bij begrijpen wat jouw mensen nodig hebben en hoe zij werken in de ideale werkomgeving. Daar zit de winst.

Gezondheid en werkplezier zijn geen extraatje

Een gezonde werkomgeving is niet iets wat je ‘erbij’ doet. Slechte luchtkwaliteit op werk, statisch zitten of onduidelijkheid over het gebruik van ruimtes hebben een grote impact op hoe mensen zich voelen en presteren. Temperatuur, verlichting en akoestiek spelen allemaal mee. En dan hebben we het nog geen eens over het creëren van een open cultuur.

Wat is een gezond kantoor eigenlijk precies? Het is het totaalplaatje dat bestaat uit meerdere onderdelen. Denk aan het feit dat werknemers zich gehoord voelen in de gemaakte keuzes of het feit dat het nieuwe kantoor een duurzame werkplek is die bijdraagt aan de samenwerking en productiviteit. Maar wat ook belangrijk is, is de balans op kantoor zodat er ruimte is voor focuswerk is, maar waar ook plek is om te lachen met collega’s. Daarnaast hebben we ook nog de fysieke en ergonomische zaken die in een modern kantoor uiteraard op orde moeten zijn. Wanneer dit allemaal is geregeld ontstaat een werkomgeving waar mensen graag zijn.

een vrouw die zit te werken in een gezonde wekromgeving

De werkplek van de toekomst is in beweging

De werkplek van de toekomst is niet vastomlijnd. Helemaal de opkomst van AI gaat grote gevolgen hebben op de inzet van het kantoor. Juist in het grotere MKB is er daarom behoefte aan flexibele werkplekken die meebewegen met de organisatie.

Een werkomgeving die vandaag werkt, moet morgen niet in de weg zitten. Daarom is het slim om in je werkplekstrategie rekening te houden met flexibiliteit. Ook communicatie binnen je organisatie speelt een belangrijke rol. Blijf mensen betrekken in het opstellen van je werkplekstrategie. Hiermee creëer je draagvlak en uiteindelijke een werkplek die echt werkt.

Bij Cerius combineren we werkplekconcepten en ontwerp met het uitvoeren van onderzoek naar de wensen en cultuur die intern spelen bij onze opdrachtgevers. Wanneer het werkplekconcept echt een werkomgeving is die jullie organisatie verder brengt, gaan we over tot de bouw. Met een heldere aanpak, vaste werkafspraken en begeleiding gaan we jullie werkplek van de toekomst realiseren. Een duidelijk plan, zodat iedereen weet waar ’ie aan toe is en het beste uit zijn dag haalt.

Volgende
Volgende

Een succesvolle kantoorrenovatie: Volg deze 6 stappen