Talent aantrekken én behouden – De cruciale rol van het kantoor

Wist je dat in 2025 Gen Z en Millennials bijna 65% van de arbeidsbevolking vormen? Een enorm aantal mensen. En ook nog eens een groep mensen met compleet andere werkbehoeften dan oudere generaties. Werkgevers moeten dan ook alert zijn om aantrekkelijk te zijn en te blijven voor deze groep mensen. De werkplek speelt namelijk een cruciale rol in het feit of talent bij een werkgever wil (blijven) werken.

Maar eerst even terug naar de basis. Wat vinden deze Gen Z en Millennials belangrijk bij een werkgever? Het blijkt dat deze opkomende generaties het kantoor enerzijds zien als een verplichting. Anderzijds maken zij wel optimaal gebruik van alle kantoorfaciliteiten en zijn zij in deze omgeving productiever dan op andere locaties. Dit inzicht vormt de basis voor de werkplek van de toekomst. Deze zal meer gericht moeten zijn op het bevorderen van het welzijn en het creëren van een unieke kantoorervaring die meer biedt dan de home office. Op basis van een onderzoek leggen wij graag aan je uit waar Gen Z en Millennials gevoelig voor zijn.

 

De nieuwe kijk op het kantoor

De moderne werkplek moet gericht zijn op het optimaliseren van de tijd die werknemers op kantoor doorbrengen. Jonge professionals zijn gefocust op productiviteit en efficiëntie. Ze presteren het best in een omgeving die hen daarin ondersteunt. Het kantoor van de toekomst moet de faciliteiten bieden die een verlengstuk zijn van de reguliere tools die werknemers voorhanden hebben.

 

Welzijn als prioriteit

Bij het realiseren en ontwerpen van kantoren staat het welzijn van werknemers hoog op de agenda. Dit betekent niet alleen dat jonge werknemers toegang willen hebben tot hoogwaardige voorzieningen, maar ook dat er een activity based werkomgeving moet zijn gecreëerd die is ontworpen om verschillende activiteiten van medewerkers te faciliteren. Denk aan een plek waar in teamverband aan een project kan worden gewerkt of een open ruimte waar je juist meer kan socializen met collega’s. Een gezonde en ondersteunende werkomgeving draagt bij aan het geluk van werknemers en uiteindelijk aan hun betrokkenheid en productiviteit.

 

De unieke waarde van het kantoor: Een onmisbare ervaring

Hoewel het thuiskantoor zeer geschikt kan zijn als concentratiewerkplek, is het niet de ideale oplossing als standaard werkplek. Sterker nog, overmatig thuiswerken leidt tot eenzaamheid voor het individu en tegenvallende bedrijfsresultaten op lange termijn.

Toch blijft het moeilijk om collega’s naar kantoor te trekken. Om dit voor elkaar te krijgen moet de kantooromgeving unieke voordelen bieden die thuis niet te vinden zijn. Dit kan variëren van werkruimten met verschillende doelen en uitgebreide kantoorfaciliteiten zoals zitsta-bureau’s, ruime keuze aan verschillende soorten werk- en overlegplekken en meerdere schermen. Ook werkt het organiseren van activiteiten als een magneet voor jongere generaties. Denk aan gezamenlijk lunchen of het uitnodigen van een inspirerende spreker. Bovendien zijn creatieve processen, trainingen en sociale evenementen aanzienlijk effectiever als we fysiek bij elkaar zijn. Bovendien vinden er op kantoor ook tal van activiteiten plaats die essentieel zijn voor de ontwikkeling van (jonge) medewerkers. Denk aan netwerken, sparren of het meelopen met ervaren collega’s.

 

Conclusie

Met het oog op de toekomst is het aantrekken en behouden van talent een cruciale doelstelling voor elk bedrijf. Het is belangrijk om de behoeften van de jongere generaties te begrijpen. Hierin speelt de inrichting van de werkomgeving een cruciale rol. Deze is gefocust op productiviteit, efficiëntie én het welzijn van medewerkers. Het kantoor van de toekomst moet deze elementen omarmen en een meerwaarde bieden die niet op een andere locaties te vinden zijn.

Comments are closed

Privacy | © copyright, 2023 | Cerius bv | Alle rechten voorbehouden